ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Δίπλες Καλαματιανές - Συνταγή

Οι "δίπλες" είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Καλαμάτας και γενικότερα της Πελοποννήσου. Φτιάχνονται με ζύμη που τηγανίζεται και στη συνέχεια διπλώνεται σε όμορφες πτυχές. Αυτή η διαδικασία τους δίνει την ονομασία "δίπλες". Αφού τηγανιστούν, καλύπτονται με άφθονο μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια, προσφέροντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσης και τραγανότητας.

Η διαδικασία παρασκευής τους απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Στην Καλαμάτα, συνήθως τις φτιάχνουν κατά τη διάρκεια γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, γάμους, βαφτίσια.

Δίπλες Καλαματιανές

Υλικά:

  • 220 γρ γάλα
  • 220 γρ χυμός πορτοκάλι
  • 220 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας
  • 250 γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λάδι για τηγάνισμα
Για το μέλωμα:

  • 500 γραμ. μέλι
  • καρύδια ψυλοκομμένα
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα και ζυμώνουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
  • Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
  • Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες και όταν σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, τις ρολάρουμε κατά μήκος, διπλώνοντας με δύο πιρούνια. Αφήνουμε να ροδίσουν.
  • Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.
Για το σιρόπι:

  • Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για να γίνει σιρόπι.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Περνάμε τις δίπλες από το σιρόπι.
  • Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.
Συνταγή απο https://kalamatagastronomy.gr/

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6907 216 729

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774


EL 42/2020 πρώην EL 11/601