Οι "δίπλες" είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Καλαμάτας και γενικότερα της Πελοποννήσου. Φτιάχνονται με ζύμη που τηγανίζεται και στη συνέχεια διπλώνεται σε όμορφες πτυχές. Αυτή η διαδικασία τους δίνει την ονομασία "δίπλες". Αφού τηγανιστούν, καλύπτονται με άφθονο μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια, προσφέροντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσης και τραγανότητας.
Η διαδικασία παρασκευής τους απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Στην Καλαμάτα, συνήθως τις φτιάχνουν κατά τη διάρκεια γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, γάμους, βαφτίσια.
Υλικά:
- 220 γρ γάλα
- 220 γρ χυμός πορτοκάλι
- 220 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας
- 250 γρ άχνη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- λάδι για τηγάνισμα
- 500 γραμ. μέλι
- καρύδια ψυλοκομμένα
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
- Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.
- Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες και όταν σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, τις ρολάρουμε κατά μήκος, διπλώνοντας με δύο πιρούνια. Αφήνουμε να ροδίσουν.
- Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.
- Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για να γίνει σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Περνάμε τις δίπλες από το σιρόπι.
- Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.