Για το σιρόπι:
- 600 ml. νερό
- 600 gr. ζάχαρη
- 300 gr. μέλι σκούρο
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 ξύλάκι κανέλας
- 1 φλούδα από λεμόνι
- Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το χυμό φλούδα από λεμόνι και την κανέλα για 4 με 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά.
- Τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά, με το σιρόπι κρύο.
Για το μείγμα:
- 250 gr. ζάχαρη άχνη
- 250 ml. νερό
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- 250 ml. ελαιόλαδο
- 250 ml. σπορέλαιο
- 10 gr. αμμωνία
- 5 gr. μαγειρική σόδα
- 30 ml. κονιάκ
- 30 gr. μέλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μέτρια
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 kg αλεύρι γ.ο.χ.
- 230 gr. σιμιγδάλι ψιλό
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, την αμμωνία, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
- Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλί και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να αναμιχθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Στο μπόλ με τα υγρά υλικά ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα σιμιγδάλι - αλεύρι ανακατεύοντας να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Πλάθουμε κομμάτια 40 gr. περίπου και τα τοποθετούμε σε ταψί με κάποιο κενό μεταξύ τους.
- Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια τους, αυτό θα μας βοηθήσει στο καλύτερο σιρόπιασμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν τελειώσουν το ψήσιμο και είναι καυτά, τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές.
- Τέλος τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα ρίχνουμε ψιλοκομμένο καρύδι.