ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Φτιάξαμε μελομακάρονα με σιμιγδάλι

melomakarona

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης, που φτιάχνονται κυρίως τα Χριστούγεννα. Το χαρακτηριστικό τους είναι η γλυκιά γεύση του μελιού και η τραγανή επικάλυψη από καρύδια. Η συνταγή τους περνάει από γενιά σε γενιά, ενώ η διαδικασία παρασκευής τους συνδέεται με την έννοια της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης, αφού τα μελομακάρονα συχνά προσφέρονται σε φίλους και συγγενείς ως δείγμα αγάπης και ζεστασιάς.

Για το σιρόπι:

  • 600 ml. νερό
  • 600 gr. ζάχαρη
  • 300 gr. μέλι σκούρο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 ξύλάκι κανέλας
  • 1 φλούδα από λεμόνι

  1. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το χυμό φλούδα από λεμόνι και την κανέλα για 4 με 5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά.
  3. Τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά,  με το σιρόπι κρύο. 

Για το μείγμα:

  •  250 gr. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml. νερό
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • 250 ml. ελαιόλαδο
  • 250 ml. σπορέλαιο
  • 10 gr. αμμωνία
  • 5 gr. μαγειρική σόδα
  • 30 ml. κονιάκ
  • 30 gr. μέλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μέτρια
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 kg αλεύρι γ.ο.χ.
  • 230 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, την αμμωνία, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα, το γαρύφαλλο και την κανέλα. 
  2. Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλί και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  3.  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να αναμιχθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  5. Στο μπόλ με τα υγρά υλικά ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα σιμιγδάλι - αλεύρι ανακατεύοντας να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
  6.  Πλάθουμε κομμάτια 40 gr. περίπου και τα τοποθετούμε σε ταψί με κάποιο κενό μεταξύ τους.
  7. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια τους, αυτό θα μας βοηθήσει στο καλύτερο σιρόπιασμα.
  8.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
  9. Όταν τελειώσουν το ψήσιμο και είναι καυτά, τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές.
  10. Τέλος τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα ρίχνουμε ψιλοκομμένο καρύδι.



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6907 216 729

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774


EL 42/2020 πρώην EL 11/601